Mahu berpurdah cari dimana???

saya ade terjumpa cerita kat bawah ni di thread kat halaqah.net pasal akak luahan akak ni pakai purdah..


Ana tertarik nak balas kat thread ni..
Pelbagai view dan pendapat ana dengar pasal purdah dari antum..



Mungkin ingin berkongsi sedikit pengalaman ana berpurdah..

Ana belajar di sebuah ipts..sebab ipts ni majoriti pelajar adalah lelaki..ana terdetik kat hati nk pakai purdah masa mula2 masuk..
sbg protection utk diri..
memg byk dugaan..ujian daripada org sekeliling..konflik dalaman..dan sebagainya..

antara dugaan ialah..hubungan ana dgn kawan2 perempuan dalam kelas ana yg tak ramai mana bilanganny..
ana inferior mula2..nak ke dorang kawan ngan ana..ana risau dorang takut nk dekat ngan ana..
jadi ana yg kena mulakan dulu...Alhamdulillah...sekarang ni memang dah ok..mereka mmg blh terima ana mcm ni..
syukur sgt2...tak kira la chinese ke..indian..sume ok je ngn ana..maknanya mereka dah blh terima orang berpurdah..dan tgk org berpurdah bkn sesuatu yg pelik bagi mereka..

pastu sbb ana ni amik kos engneering..so kena masuk lab..
mula2 ana bingung gak pikir..ana kena bukak purdah ke kalo masuk lab??
ye la mana la tau faktor keselamatan dsbgnya...
Alhamdulillah..ad sorang sahabat ana dia bg semangat kat ana..
dia ckp .."ala tak effect pun kalo pakai purdah..sbb nnt pakai jaket kat dlm lab tuh..lagi selamat kot kalo pakai purdah(sbb part kena buat welding).."
so ana pun rasa lega bila dia ckp gitu...bila masuk lab..technician rileks je tak ckp pape..Alhamdulillah...:sedihnya:

pastu inferior yg timbul lak bila nk join event jadi komiti dsbgnya..
takut2 orang2 sekeliling tak selesa ngan ana ke...
tp ana join gak..Alhamdulillah..semua nya ok..

pengalaman paling ana tak blh lupakan masa jadi komiti utk orientasi..
ad seorang komiti chinese..lelaki dia tanya ana.."kenapa ko pakai ni ha?(sambil buat gaya pakai purdah)..
ana jawab simple.."nak jaga diri..sini kan ramai laki"...dia pun senyum sambil angguk2 faham..nk terang lebih2 takut dia tak paham plak...

apa2 pun bila dah pakai purdah ni..mcm sahabat2 lain kata..kita pegang amanah yg besar..
orang sekeliling akan memerhati kita dan kita membawa imej islam..
jadi kena jaga akhlak dsbgnya...dari segi ilmu..ana akui ana bukan lah orang yg alim ulamak yg tahu byk pasal ilmu agama..
tp nak tak nak..sbg orang Islam ilmu tu perlu dicari dan ditimba..supaya blh bg manfaat kat org lain..

Alhamdulillah sekarang ana dah tahun 3..maksudnya dah 2 thn ana pakai purdah di sini..
Mudah2an ana istiqamah..byk dugaan berpurdah ni..doakan ana kuat..bila kita sorang..kita mudah lemah..
sbb tu kekadang akan search kat internet nk cari citer2 n pengalaman sahabiah yg berpurdah..sbg penguat ana..

Apa2pun pendapat ana,berpurdah ni ikut waqi'..
ad tempat2 yg memerlukan kita tidak berpurdah..
jd antum jgn la cepat bersangka bukan2 kalo nmpk org tu berpurdah..
tp bila kat tempat sekian2..dia tidak berpurdah..

nasihat ana..kalo dah berpurdah tu...tak pyah lah nk solek2 kat mata..siap bubuh maskara dsbgnye..
tu dah lain jadinya..

pokok pangkal ilkhlas kan niat kerana Allah(nasihat utk diri ana)..

juz my 2 cents..

wallahualam..

No comments:

Post a Comment

kalau nak komen,komen kat cni...
Bismillahirrahmanirrahim...