Dakwah Melalui Couple..Boleh ke????

Kenapa boleh jadi dakwah melalui couple ni??

hati hati dengan tipu daya syaitan
Firmah Allah s.w.t:"sesunggunya syaitan adalah musuh bagi kamu,maka jadikanlah ia musuh(yang mesti dijauhi daripadanya)..sebenarnya dia hanya mengajak pengikutnya menjadi ahli neraka." surah fathir ayat 6

Memang terlalu ramai yang ingin membuat kebaikan melalui dakwah.Tetapi mereka tidak tahu bahawa mereka TERSILAP. mereka tidak ada niat jahat tetapi kerana kecetekan ilmu mereka senang dikelirukan oleh syaitan.

Jadi,perkara first yang perlu di check dalam dalam perhubungan ialah cara dan batasan syariat.pastikan ia menepati syariat.kerana kesilapan dalam percintaan boleh menjadi racun yang ampuh untuk melemahkan semangat dakwah dan jihad.

Hukum sms antara berlainan jantina






Setengah ulama berkata sms ni boleh menjadi khalwat.
Kenapa ek?sebab mesej dihantar seperti dua orang yang sedang berbual dalam bilik yang sepi.takde sape pon yang tahu..

oleh sebab itu,,islam membataskan perbualan antara lelaki dan perempuan melalui sms atau yang sewaktu dengannya.sebab ia boleh menjebakkan kita ke perbualan peribadi dan terjadi lah zina hati..iaitu saling rindu merindui..
Jadi,elakkan berSMS antara berlainan jantina.sekalipon sms tu berunsur nasihat dan pesana agama..
Bukan langsung tidak boleh..tetapi seimbangkan antara nasihat dan keperluan..kalau nasihat itu tidak terlalu penting,,tidak usah dipanjangkan..

Dakwah terbaik




first,,niat mesti kerana Allah..
Bukan sebab nak tunjuk baik aka riak..
Tetapi semata mata amar makruf nahi mungkar..

apa Cara yang betul berdakwah??

untuk remaja lelaki..biarlah berdakwah sesama lelaki dahulu..
Untuk wanita sebaiknya berdakwah sesama wanita sahaja..
ok..kalau ade lelaki yang meminta pandangan wanita yang bukan istreinya macam mana ek????
wanita itu hendaklah berkata:adakah lebih baik saudara meminta pandangan daripada ustaz yang faqih..kerana mereka lebih senior dan alim dan jawapan serta ilmu mereka lebih kemas.

Wallahua'lam..

1 comment:

kalau nak komen,komen kat cni...
Bismillahirrahmanirrahim...