Lelaki soleh Dan Wanita Solehah

Assalamualaikum...semalam berbual dengan sahabiah saya..dan mengemukakann permasalahan..
permasalahn itu saya sempat tanya kepada Dr Cinta..Saya suka bertanya kepadanya..beliau sentiasa memberi respon positif..

Saya:Salam..ade orang tanya ..lelaki suka mencari perempuan muslimah yang solehah dan bertudung labuh..kalau macam tu kite kena pakai tudung labuh untuk dapatkan lelaki soleh??
  • apa jawapan akak untuk di jawab kepadanya..

    Dr Cinta: tudung labuh bukan pengukur iman, namun kita         lebih mementingkan appearance rite. appearance ni lah first impression org terhadap kita. pd tggpan ramai org, pemakai tdg labuh ni terdiri drpd golongan yg solehah, baik2, tak dinafikan itu.

    namun xjugak kita cakap non-tudung labuh ni like tdg segi biasa tu tak beriman, tak baik, xleh gak ckp gitu. cause setiap org is diff :) suka sy cakap di sini bhwa, utk mendapatkan yg soleh perlulah mnjadi solehah. but first, keutamaan kita menjadi solehah tu bukan semata2 mahukan yg soleh. tapi sebenarnya hanya kerana Allah, perbetulkan niat. boleh jadi salah konsep.

    utk mndapatkan psangan yg beriman, soleh solehah menjadi idaman stiap muslimin/muslimat. burulah cnta Allah dahulu, jesteru, apabila kita mencintai Allah, insyaallah, dgn izin-Nya, dia pertemukan dgn org yg turut mencintai-Nya. 

    soal pemakaian tudung labuh and so on, mmg tak dinafikan mereka yg bergelar muslimin ni suka utk mencari isteri di klgn mereka tapi semua ni kalau kita benar2 nak pakai kena ikhlas, bukan semata2 sebab nak calon suami yg soleh. waallahu'alam. 



    Ape ape pon..Letakkan Allah Paling Atas..Insyallah kita sentiasa Bahagia..

1 comment:

kalau nak komen,komen kat cni...
Bismillahirrahmanirrahim...